Υλικά Συνταγής
600 γραμ. γιαούρτι
1 ½ φλ. ζάχαρη
2 κοφτά κ.γλ σόδα μαγειρική
1 φλ. νερό
1 κοφτό κ.γλ μαστίχα (κοπανισμένη σε σκόνη)
500 γραμ. σιμιγδάλι χονδρό
ξύσμα από 1 λεμόνι
1 κ.σ βούτυρο για το ταψί
Για το σερβίρισμα
παγωτό καϊμάκι
φιστίκι Αιγίνης ψίχα
Για το σιρόπι
4 φλ. ζάχαρη
3 φλ. νερό
φλούδα λεμόνι
3 κ.γλ χυμό λεμόνι
1 ξύλο κανέλα
Εκτέλεση
Ξεκινάμε το πολίτικο σάμαλι, ανακατεύοντας σε ένα μεγάλο μπολ το γιαούρτι με το 1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη.
Αραιώνουμε τη σόδα στο νερό και τα ρίχνουμε στο μείγμα. Προσθέτουμε τη μαστίχα, το ξύσμα λεμονιού και το σιμιγδάλι, βροχηδόν, ανακατεύοντας λίγο λίγο με το χέρι ή με κουτάλι για να μην σβολιάσει. Φροντίζουμε να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να διαλυθεί το σιμιγδάλι χωρίς να κάνει κόμπους.
Βουτυρώνουμε καλά ταψί 24×30 εκατοστά. Αδειάζουμε το σάμαλι στο ταψί και ισιώνουμε την επιφάνειά του.
Το αφήνουμε να σταθεί για 30 λεπτά και να φουσκώσει καλά το σιμιγδάλι μέσα στα υπόλοιπα υλικά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο. Θα ψήσουμε στις αντιστάσεις στους 180 βαθμούς C, στην κάτω σχάρα. Αν ψήσετε σε αέρα, χαμηλώστε την θερμοκρασία κατά 20 βαθμούς και ψήστε στη μεσαία σχάρα.
Το βάζουμε στον φούρνο και το ψήνουμε μέχρι να ροδίσει πολύ καλά, να ψηθεί σωστά και να σκάσει ο κόκκος από το χονδρό σιμιγδάλι. Θα χρειαστεί περίπου 45-50 λεπτά.
Για το σιρόπι
Σε μία κατσαρόλα, βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό, τη φλούδα λεμόνι, το χυμό και την κανέλα.
Βράζουμε το σιρόπι για 5 λεπτά σε μέτρια φωτιά, να γίνει παχύ. Το διατηρούμε ζεστό και βγάζουμε το γλυκό από το φούρνο. Έτσι όπως είναι ζεστό το γλυκό, το χαράζουμε γρήγορα σε κομμάτια βρέχοντας κάθε φορά ,το μαχαίρι σε καυτό νερό για να μην χαλάσει η επιφάνεια του σάμαλι . Το περιχύνουμε με το καυτό σιρόπι λίγο-λίγο, θα το απορροφήσει όλο.
Αφήνουμε το σάμαλι να σταθεί μια νύχτα και να κρυώσει τελείως. Σερβίρουμε με παγωτό καϊμάκι και ψιλοκομμένο φιστίκι Αιγίνης.
Extra tips
Το πολίτικο σάμαλι με μαστίχα και σιμιγδάλι, είναι ένα από τα πιο ωραία παραδοσιακά σιροπιαστά γλυκά ταψιού. Είναι εύκολο γρήγορο και οικονομικό. Όμως για να γίνει το σάμαλι με μαστίχα, σπυρωτό και σωστά σιροπιασμένο μέχρι και τον τελευταίο κόκκο σιμιγδαλιού έχει κι αυτό τα μυστικά του.
-Για να κόψετε σωστά το σάμαλι, αφού περάσουν τα 30 λεπτά ψησίματος και έχει αρχίσει να ροδίζει για τα καλά, βγάλτε το ταψί από το φούρνο, χαράξτε γρήγορα σε κομμάτια και ξαναβάλτε το στο φούρνο. Συνεχίστε το ψήσιμο μέχρι να ροδίσει καλά.
-Καλά ροδισμένο σάμαλι σημαίνει καλά σιροπιασμένο γλυκό. Μόνο το καλοψημένο γλυκό ρουφάει σωστά το σιρόπι.
-Χρησιμοποιήστε μεγάλο ταψί ώστε το σάμαλι να γίνει λεπτό και ροδοκόκκινο.
-Καλό επίσης είναι, να κόβουμε τα γλυκά ταψιού που έχουν σιρόπι, την επόμενη ημέρα, ώστε να σιροπιάζονται και να ποτίζουν σωστά.
-Ένα ωραίο κόλπο για να σιροπιάζετε σωστά όλα τα γλυκά ταψιού είναι το εξής. Αφού σιροπιάσετε το γλυκό σας, αφήστε το να κρυώσει τελείως. Τότε, τυλίξτε αεροστεγώς το ταψί σας με μεμβράνη κουζίνας, ώστε να μην τρέξει καθόλου σιρόπι κι αναποδογυρίστε το ταψί στον πάγκο της κουζίνας. Αφήστε για 1 ώρα. Έτσι το πολύ σιρόπι που έχει μείνει στην βάση του σάμαλι ή της καρυδόπιτας ή του ρεβανί θα διατρέξει όλο το γλυκό από κάτω προς τα πάνω. Μετά από μία ώρα ξαναγυρίστε το, αφήστε για λίγο να καθίσει το σιρόπι και αφαιρέστε την μεμβράνη.
Καλή επιτυχία